tiistai 23. elokuuta 2016


Tänään treenasin homekoiria yhdessä kollegan kanssa. Homekoirayrittäjä tekee työtään yksin, joten on tärkeää pitää yhteyttä saman alan toimijoihin. Yhteisissä treeneissä voi vaihtaa kokemuksia ja saada vinkkejä puolin ja toisin. Yhdistyksemme Suomen Homekoirayhdistys ry järjestää yhteisiä treenejä, koulutusleirejä ym toimintaa ja näin voimme kehittää alaa eikä yrittäjien tarvitse yksin pohtia asioita. Lisää yhdistyksemme toiminnasta https://www.facebook.com/homekoirayhdistys/#  
ja kotisivuiltammehttp://www.suomenhomekoirayhdistys.fi
Kuva Saara Pulkkinen

tiistai 16. elokuuta 2016

Asiakkaalta saamani palaute, kiitos!

Työpaikallani eräs työkaveri kertoi homekoirista ja niiden käytöstä. Pieni skeptisyys kyti mielessä keskustelun jälkeen. – “Noinkohan se toimisi? Toisaalta koiralla on kyllä tarkka hajuaisti, mutta pystyykö se oikeasti erottamaan noin hyvin hajuja?” En ajatellut asiaa sen enempää, sillä olihan ihan perinteiset kuntotarkastuksetkin olemassa. “Samoissa hinnoissakin taitaa pyöriä, mutta kuntotarkastus on virallinen”, ajattelin.
Tilanne muuttui oleellisesti kun ostimme asunnon. Kuntotarkastus tehtiin normaalin käytännön mukaan. Kaikki oli Ok. Kylpyhuone suositeltiin uusimaan muutaman vuoden sisään. Ei mikään ongelma, sillä se olikin jo suunnitelmissa. Paperit kuntoon ja haaveista totta!
Allekirjoitukset Ok ja kohti uutta asuntoa. Asunto tyhjillään. Ensimmäinen mikä löi vasten kasvoja oli “vanhan talon haju”. Ei voi olla totta! Käytiin useaan otteeseen ennen kauppaa eikä huomattu mitään. Edes vaatteisiin ei ollut tarttunut epäilyttävää hajua!
Soitto työkaverille: - Puhuit joskus niistä homekoirista. Nyt olisi tarve. Koirat saapuivatkin nopeasti. Koira haukkui koko asunnon ulkoseinät, paitsi kylpyhuoneen. Jokainen haukahdus tuotti itselle tuskaa. Merkkaukset varmistettiin vielä toisella koiralla. Myöhemmin tuli laboratoriosta vastaukset otetuista näytteistä: sädesientä yli raja-arvojen.
Alkoi stressaava aika. Sähköpostia, tapaamisia ja puheluita. Myyjä, isännöitsijä, taloyhtiön hallitus, kuntotarkastaja, korjauksista vastaava valvoja, urakoitsija ja lakimies. Koko ajan korjaus- ja korvausasiat pyöri mielessä. Erimielisyyksiä oli melkein joka asiasta ja aikataulut venyivät milloin mistäkin syystä.
Lopulta korjaukset tuli tehtyä kun oltiin jo muutettu pois paikkakunnalta. Elämäntilanne oli ehtinyt prosessin aikana oleellisesti muuttua. Asunto myytiin asumatta päivääkään siinä. Kyllä, kyllä. Olisi kannattanut käyttää homekoira kohteessa ensin. Ennen kuntotarkastuksia, joilla ei lopussa ollut mitään arvoa. Tappioilla olisi kustannettu monen monta homekoiran käyntiä eri kohteissa. Tämän jälkeen olemme käyttäneet koirien palveluja muutamaan otteeseen.
Voin omasta puolestani sanoa että olen ollut 100 % tyytyväinen. Koulutettu homekoira on lahjomaton. Usein sanotaan että ne haukkuvat joka tapauksessa joka asunnossa. Meistä homekoira haukkuu kun on aihetta.
Nimimerkillä: Tyytyväinen homekoirapalvelujen käyttäjä

Kiitos palautteesta! Olen työskennellyt homekoirayrittäjänä 10 vuotta. Viime aikoina homekoirien käyttö osto-myyntitilanteissa on lisääntynyt huomattavasti. Ennen oli melko tavallista tilanne, että asiakas on ostanut talon muutama kuukausi tai vuosi sitten. Oireilun ja / tai hajuhaitan vuoksi heräävät epäilykset, että kaikki ei ehkä olekaan kunnossa. Homekoiran ilmaistessa kohtia, alkavat jatkotutkimukset ja usein riidat eri osapuolten kesken. On myyjänkin etu, että talo tutkitaan huolellisesti ennen kaupan tekoa.




keskiviikko 10. elokuuta 2016

Suomen Homekoirayhdistyksen jäsenet saivat tilaisuuden osallistua tunnetun luennoitsijan Ilkka Hormilan luennolle Keski-Pohjanmaan opistossa, Kälviä. Kiitos asiapitoisesta ja inspiroivasta luennosta! Hormila on kouluttanut hajutunnistusta koirille jo pitkään. Hormilan luento perustui tutkittuun tietoon oppimisesta, kouluttamisesta, koiran käyttäytymisestä ja hajuista. Saimme paljon oppia ja ideoita myös homekoirien koulutukseen. Lisäksi homekoirat saivat mahdollisuuden käytännön treeneihin. 

Hormila korosti myös vertaistuen ja yhteistyön merkityksestä. Homekoiraohjaaja työskentelee yksin. Ei ole työkavereita samassa työpaikassa (paitsi tietysti karvaiset työkaverit). Siksi on tärkeää, että voi tavata kollegoita, keskustella asioista, oppia uutta ja kehittää homekoira-alaa. Yhteistyö on tärkeää myös oppilaitoksen kanssa. Uskoakseni hyöty on molemminpuolista. Oppilaitoksissa on viimeisin tutkittu tieto ja yrittäjät puolestaan tietävät, mitä kentällä tapahtuu. 



Kollega treenaa bordercollie Laran kanssa